WINE PRINCESS SRL acum mai cunoscuta ca Balla Gheza Winery se straduieste inca din 1999 sa recastige renumele Podgoriei Minis-Maderat. Renumele a fost prafuit datorita promovarii cantitatii in detrimentul calitatii mai ales in timpul perioadei comuniste aici producandu-se multe vinuri „de consum curent” adica mai mult de masa.

Podgoria se afla la 26km distanta est de orasul Arad, la poalele Muntilor Zarandului in imediata apropriere a raului Mures.

Condiţiile deosebite ale podgoriei precum şi influenţa climei mediteraniene dau naştere vinurilor roşii ce aduc faimă podgoriei şi producatorului. Soiurile Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon şi Cadarca (din care s-a preparat vinul preferat al curţii imperiale Habsburgice, renumitul vin roşu de tip „Aszu”) sunt produse de către compania Wine Princess prin tehnologii clasice de vinificare. Vinurile albe din soiurile Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Feteasca Regală, se obţin prin tehnologii moderne, obţinându-se vinuri albe reductive, fructuoase şi de mare fineţe.

Vinurile obţinute de pe cele 105 ha vie, proprietatea societăţii, se păstrează în pivniţe cu temperatura constanta în budane de stejar şi barriquri (cele rosii) iar cele albe in cisterne de inox cu temperatura controlata. Vinurile cu calităţi deosebite se valorifică după o învechire la butelie de câteva luni sau câţiva ani.

O lume interesantă şi excitantă de arome vrăjesc pe cei ce degusta vinurile de Minis pentru că vinul produs aici ”  aprinde scânteia dragostei, dă aripi gândurilor şi emană focul prieteniei”cum spunea Dr.Csavossy Gyorgy.

Daca sunteti norocosi si-l prindeti pe Dl Balla pe la Crama  cu siguranta veti fi invitati in pivnita cu baricuri unde la racoare si in liniste vinurile rosii „dorm” usor transformandu-se din pui in pasari maiestre gata sa zboare in lumea larga.

Oenologul dar mai ales Profesorul Balla Gheza va va spune „ povesti din viitor” despre cum vor fi vinurile sale peste ani si mai ales care soi cu care soi va da cel mai special cupaj astfel incat sa incante papilele gustative prin fruct, finete si echilibru.

Inevitabil numele Wine Princess este legat de soiul Cadarca de Minis pe care l-a promovat constant in tara si in toata Europa salvandu-l astfel de la uitare si azi ne putem bucura cu totii de un vin fresh, prietenos, vesel ca oamenii podgoriei, mai ales ca am auzit de la cei care-l consuma constant ca „sigur are efecte afrodisiace”.

„Venit pentru prima data la Minis, dupa ce in prealabil am auzit vorbindu-se de aceste locuri, am descoperit aici, la poalele splendidului masiv carpatin si la terminarea imensei campii a Europei Centrale, o frumoasa cultura de vita de vie bine asezata, de unde privelistea catre sud si vest este magnifica. Aici, Cabernet Sauvignon si Merlot au facut minuni, dar acestea trebuie completate cu soiul Cadarca, care se alatura foarte bine celor de mai sus.” MICHEL BOURZEIX – Narbonne, Franta.