Crama Ratesti isi incepe povestea in anul 2008 cand s-au plantat primele vite de vie la Ratesti.

Vinurile de Ratesti te invioreaza ca aerul rece de munte dimineata de-ti vine pofta de petrecere si de lautari oriunde si cu oricine te-ai afla.

Curaj sau intuitie: sa produci vinuri rosii in cea mai nordica podgorie a tarii?

  • Provine dintr-o vie inca tanara din care s-au recoltat doar strugurii sanatosi ajunsi la maturitatea deplina spre sfarsitul lunii octombrie. In crama, dupa incheierea fermentatiei alcoolice si malolactice s-a trecut la maturarea in baricuri noi romanesti de stejar cu grad de prajire mediu, maturare care a durat timp de aproape doi ani. A rezultat un vin intens colorat, rosu rubiniu, corpolent cu arome de coacaze negre tipice soiului Cabernet Sauvignon, prune uscate, imbracate in nuante fine de ciocolata amaruie si vanilie. Visina supracoapta din postgust tradeaza calitatea premium, iar taninii fini si bine integrati accentueaza caracterul fresh al acestui vin ce il transforma dintr-un vin gastronomic sau de meditatie intr-un vin de petrecere cu prietenii sau mai ales intr-un vin de eveniment (nunta, botez, majorat, zi de nastere). Fructele si vanilia domina caracterul vegetal-salbatic specific soiului si il catifeleaza  facandu-l foarte baubil.
  • Vinul a fost obtinut din struguri atent selectionati atat in vie cat si in crama iar dupa incheierea celei de-a doua fermentatii s-a odihnit timp de 12 luni in baricuri de stejar romanesc cu grad mediu de prajire. A rezultat un vin cu parfum de fructe rosii proaspete si prune de vara coapte. In gust se regasesc fructele rosii completate de cuisoare si piper proaspat macinat. Fresh si suplu vinul este jucaus si te indeamna usor la inca un pahar.
  • Via tanara de doar 5 ani a fost afectata de precipitatiile abundente ale anului 2014 si s-a optat pentru calitate in detrimentul cantitatii selectionand doare strugurii perfect sanatosi. Culesul a avut loc intre 15 si 20 septembrie la o acumulare de zahar de 200-210g/l. Fermentatia alcoolica s-a desfasurat in tancuri de inox cu inoculare de drojdii selectionate si in conditii de temperatura controlata pentru a capta si fixa maximum de arome. Nasul este de flori de primavara, citrice si mar verde iar in gust aceste arome sunt completate de mango si pepene galben. Vinul este proaspat si vioi sustinut de o aciditatea ridicata.
  • Desi strugurii provin dintr-o vie tanara conditiile pedoclimatice sunt foarte favorabile soiului Sauvignon Blanc din care rezulta vinuri ce se remarca prin calitate si complexitate. Culesul a avut loc intre 15 si 20 septembrie la o acumulare de zahar de 200-210g/l. Fermentatia alcoolica s-a desfasurat in tancuri de inox cu inoculare de drojdii selectionate si in conditii de temperatura controlata pentru a capta si fixa maximum de arome. Vinul este elegant cu arome de fructe exotice si soc care in gust sunt completate de compotul proaspat de piersici albe si coaja de grapefruit. Vinul este proaspat si vioi sustinut de o aciditatea ridicata.