Una dintre cele mai frumoase crame din Romania, totul la superlativ.

„Vinuri de terroir sau vinuri de autor ?” se intreaba oricine savureaza vinurile Avincis.

„ Intr-un decor minunat si nespus de armonios s-au pomenit Dragasanii de cand ii stie lumea. Delicata esenta de sanatate si bucurie pe care au dat-o Dragasanii sub forma unui vin durabil, usor spumos si cu reflex incontestabil de atragator, a servit la impartasirea celor mai luminoase figuri ale trecutului: nobilimea daca, generalii ostilor romane, Mircea cel Batran, Mihai Viteazul precum si cei mai temuti haiduci si pandurii eliberatori ai lui Tudor.

Cine trece pe langa apa Oltului , in sus de Dragasani sa se descopere cu evlavie in fata acestui templu maret si unic al tarii” Prof. I C. Teodorescu.

Totul incepe in anul 2007 cand sotii Cristiana si Valeriu Stoica isi descopera o noua pasiune revenind in leaganul familiei aflat in regiunea Dragasani. Au inceput cu restaurarea conacului familial in stil neobrancovenesc si au construit o crama cu o arhitectura moderna dar care se incadreaza perfect in peisajul de vis de pe dealul Dobrusa.

Domeniul cuprinde 40 de hectare de vie si mai multe hectare de padure. Oenologul francez Gislain Moritz si inginerul agronom Gheorghe Lixandru cultiva via in modul cel mai natural posibil eliminand erbicidele si ingrasamintele de sinteza. Solul dominant este format din argile cu nodule calcaroase, nisipuri, urme de pietris si marna. Climatul podgoriei este temperat continental moderat iar valea Oltului echilibreaza umiditatea atmosferica chiar in lunile cele mai calde de vara.

Vinurile cele mai reprezentative sunt Cramposie Selectionata, Sauvignon Blanc, Tamaioasa Romaneasca, Negru de Dragasani, Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir precum si mai multe cuveeuri de exceptie albe si rosii.

Exista si o legenda despre originile milenare a doua soiuri Braghina si Gordan care alaturi de Cramposie au dus in lume faima acestei podgorii.

Academicianul Gherasim Constantinescu povesteste in cartea „ Drumurile Viei si Vinului in Romania”despre aceste soiuri , cum soiul Braghina a derivat din Bagrina, numele uneia dintre fiicele regelui Burebista, iar soiul Gordan ar cinsti numele unui tanar viteaz dac, al carui tata facea parte din garda personala a regelui.,, Tatal lui Gordan-spune legenda- era de neinvins; ori de cate ori pleca la lupta se ospata cu vin dintr-un anumit butoi pe care il stiau numai el si sotia.Dar, dupa ce Burebista a hotarat dezradacinarea viilor, tatal lui Gordan credincios regelui sau a executat ordinul; la prima lupta, fara sa se fi ospatat mai intai  cu bautura datatoare de curaj si vitejie, a fost ucis.

Atunci mama lui Gordan ramasa fara sot a zidit butoaiele intr-o hruba, inchizand intrarea. Nu a trecut multa vreme si Gordan ajungand flacau, a trebuit sa ia parte la lupte crancene de aparare; dujmanul fiind mai tare, regele a chemat la lupta pe toti barbatii batrani si tineri; Gordan s-a inrolat si el. Inainte de a pleca la lupta, maica-sa l-a chemat la usa hrubei si i-a destainuit secretul; desfacand peretele despartitor i-a dat sa bea din butoiul din care bause tatal inainte de fiecare lupta. Gordan s-a luptat ca un viteaz iscusit, depasind pe tatal sau, iar vestea despre vitejia lui a ajuns pana la rege, care l-a chemat de indata la curte. Gordan a amutit in fata regelui si nu a putut raspunde la intrebari. Atunci fu chemata la palat mama lui, care s-a aruncat in genunchi in fata regelui cerandu-i iertare si impacare, destainuindu-i totodata faptele sale: a calcat porunca data dupa ce sotul sau a fost ucis in lupta, pentru ca a plecat de acasa fara sa fi baut, cum avea obiceiul, vin dintr-un anumit butoi, apoi a deschis hruba si i-a dat sa bea si lui Gordan fiul, inainte de a pleca la razboi din acelasi vin din care baut si tatal sau. Regele asculta cu luare aminte.

Alaturi de el statea fiica sa Bagrina (Braghina), de aceeasi varsta cu Gordan, pe care il sorbea din ochi. Ea a grait „Tata , Gordan este viteazul vitejilor, iarta mamei sale pacatul de a fi incalcat porunca ta si da lui Gordan ceea ce i se cuvine ”. „ Fie – raspunse regele – sa cultive din nou poporul dac vita de vie pe toate meleagurile tarii, la nord si la sud de Carpati, iar voi , copii,pentru ca va iubiti si Gordan a luptat vitejeste, sa va uniti si sa fiti fericiti”