CRAMA DAICONI continua traditia vinurilor nobile din podgoria Minisului, oferind iubitorilor de vin o selectie exclusiva a celor mai expresive soiuri.Un vin atat de implinit precum Cadarca de Minis sau atat de proaspat precum Mustoasa de Maderat nu se pierd de-a lungul istoriei, ci dainuiesc in timp.

Mediul natural al plantatiei viticole isi lasa amprenta asupra aromei strugurilor si savorii vinului. Zona Minis-Maderat este prielnica dezvoltarii armonioase a viei. Soiurile cultivate in prezent ilustreaza cu brio potentialul excelent al zonei viticole: Mustoasa de Maderat, Cadarca, Burgund, Merlot si Cabernet Sauvignon.

Minis-Maderat este una dintre cele mai vechi zone viticole romanesti, primele vii datand de la inceputul secolului al XI-lea. Vechimea atestata de peste opt secole a podgoriei si practicarea viticulturii ca mestesug nobil au facut din soiurile originare de aici adevarate marci ale excelentei vinurilor romanesti. Cadarca de Minis, vin preparat prima data in 1744, a fost favoritul Curtii Imperiale Austriece, datorita aromei sale irezistibile si continutului inalt de zinc asimilabil. Apogeul faimei vechilor vinuri romanesti de provenienta Minis-Maderat il reprezinta titlul de “rege al vinului”, obtinut de vinul Rosu de Minis in Londra anului 1862.

Viile Daiconi se bucura de adapostul natural creat de Muntii Zarandului iar clima blanda cu influente mediteraniene permite coacerea tarzie a strugurilor din care rezulta vinuri intens colorate(cele rosii), corpolente si cu o aroma caracteristica strugurilor din care provin.

 

„Cel care vine prima data la Minis, traieste in primul rand , incantarea de a se intalni cu un peisaj deosebit, cu puternice accente viticole.In zona localitatilor Paulis si Minis, viile sunt agatate pe pantele abrupte ale unor dealuri amenajate in terase inguste consolidate cu piatra.” MIHAI MACICI

„ Vinurile de Tokay sunt bune pentru cei suferinzi, pe cand cele de Minis pentru cei sanatosi.” PERETSENYI N. L.(1805)

„ La Minis, conform credintei populare, strugurii de Cadarca erau presarati cu praf de aur.” MARKI SANDOR (1892)

„ Cine este setos de vin rosu si negru sa mearga prima data in Comitatul Arad, la Minis, Mocrea si la Pancota, unde gaseste un asemenea vin nobil, dupa care ramane mult in urma vinul de Burgundia, si alte vinuri renumite.” GROSSINGER (1779)