Curaj sau intuitie: sa produci vinuri rosii in cea mai nordica podgorie a tarii

Vinurile Premium ale Cramei Ratesti sunt cu siguranta recomandate celor care prefera fructele proaspete, culese de curand din gradina proprie sau din padurile patriei si nu le iubesc pe cele produse intensiv si eventual conservate sau congelate pentru a putea fi consumate timp indelungat.

Povestea Cramei Ratesti incepe in anul 2008 cand s-au plantat primele vite de vie la Ratesti , in apropiere de Satu Mare ajungand in prezent la o suprafata de 205 ha. Zona este cunoscuta ca zona viticola de pe vremea contelui Karoly cand svabii stabiliti aici la inceputul secolului al XVIII – lea au plantat vita de vie din soiuri nobile.De asemenea in anul 1797 la Simleul Silvaniei s-a descoperit un colier de aur pe care sunt prinse numeroase piese miniaturale inclusiv cosoare, foarfeci de taiat via si frunze stilizate de vita de vie.

Strugurii sunt vinificati in crama din Ardud la doar cativa kilometri de Ratesti dar proiectele de viitor includ constructia unui modern centru de vinificatie cu o capacitate de 1 milion de litri de vin.

Vinurile albe sunt caracterizate printr-un echilibru aproape perfect intre mineralitate si fructuozitate iar cele rosii sunt vii, catifelate si foarte usor de asortat cu preparatele culinare din Transilvania care bineinteles au la baza bucataria austro-ungara. Aciditatea naturala a vinurilor albe cat si a celor rosii este datorata caracteristicilor solului argilos cu nisipuri si marne si climatului temperat continental, aceasta aciditate crescand posibilitatile de pastrare timp mai indelungat pentru aceste vinuri bineinteles in conditii optime de temperatura si umiditate. Deocamdata sunt plantate 9 soiuri: Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Traminer iar pentru vinuri rosii : Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra.

Vinurile de Ratesti te invioreaza ca aerul rece de munte dimineata de-ti vine pofta de petrecere si de lautari oriunde si cu oricine te-ai afla.