Prima crama care a impus noi standarde de calitate vinului romanesc

Flamboyant 2009, DAVINO este un exemplu al excelentei artei vinicole in Romania si se ridica la inaltimea celor mai nobile vinuri italiene. Excelenta Sa, Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei in Romania.

Intr-adevar unele dintre vinurile DAVINO sunt atat de bune ca am putea folosi expresia romaneasca – „de sta si Soarele-n loc!”

Situata in Podgoria Dealul Mare in satul Ceptura de Jos, Crama Davino beneficiaza de conditii perfecte pentru cultura vitei de vie valorificand la maximum potentialul fiecarei coline care face parte din cele 68 de hectare detinute in proprietate.

Solul pe dealurile din vest este argilos cu un continut ridicat de oxizi de fier foarte favorabili cultivarii soiurilor de struguri negrii iar pe dealurile estice solul are o structura usoara cu formatiuni calcaroase pe care se cultiva soiurile albe si aromate.

Climatul este temperat continental cu ierni reci si veri calde, bogat in precipitatii dar cu vanturi moderate.

La Ceptura oamenii locului traiesc prin viile lor, sunt inzestrati cu virtutea muncii si pasiunea pentru vin. Alaturi de acestia oenologul Bogdan Costachescu incepe in fiecare o noua aventura, un nou drum lung si dificil spre perfectiune.

O parte din vinurile albe si toate vinurile rosii ajung dupa fermentatie in barrique-uri de stejar romanesc. Anii de experienta au facut mai putin dificila decizia de a folosi diferite tipuri de lemn si diferite tipuri de ardere pentru fiecare vin in parte cu scopul de a obtine o calitate de exceptie si un profil aromatic care sa scoata in evidenta terroirul unic de la Ceptura. Dupa barrique urmeaza maturarea la sticle care pentru vinurile rosii este de minim 30 de luni pana sa atinga momentul optim de consum.

Sortimentul de struguri este alcatuit in principal de 3 soiuri albe – Feteasca Alba, Riesling Italian, Sauvignon Blanc si 3 soiuri de struguri negrii – Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Gamele de vinuri sunt: Faurar, Plai, Iacob, Monogram si Davino incluzand atat cupaje cat si vinuri din soiuri pure promovand in mod special vinurile din soiuri romanesti 100% Feteasca Alba si Feteasca Neagra in a caror viitor proprietarul Dan Balaban crede cu tarie.

Tipicitatea de soi a vinurilor DAVINO e recunoscuta si in mediul academic, aceste vinuri fiind folosite ca material didactic pentru studentii de la Horticultura, viitorii oenologi pentru care unul dintre cele mai importante lucruri in meserie e sa aiba repere reale pe langa profesori buni si chef de studiu.