Culeasa de ACAD. GHERASIM CONSTANTINESCU

” Se spune ca Lugojana, Lampora si Bactor ar fi numele unor copii nascuti de trei surori gemene. Legenda spune ca la poalele cetatii Siria care a fost inaltata in varful dealului Curcubata, locuiau odinioara o multime de tarani serbi foarte saraci, ingramaditi in cocioabe acoperite cu pamant. Intr-o zi insorita, o taranca nascu trei surori gemene. Pe zi ce trecea, cele trei surori se faceau una mai frumoasa decat cealalta. Vestea despre frumusetea lor se raspandi foarte repede, fetitele gemene fiind considerate ca un semn divin. Vazute de catre stapanul cetatii, el a armas ca si orbit de frumusetea lor, poruncind sa fie maritate fara a tine seama de varsta lor frageda.Luand soti pe care nu i-au dorit niciodata si trebuind sa devina mame prea de timpuriu, isi plangeau soarta zi si noapte rugandu-se neincetat ca noii nascuti sa fie prefacuti in butuci de vita, cu rod de culori diferite pentru a fi recunoscuti de mamele lor.Asa s-a si intamplat. Cand a venit vremea rodirii, primul butuc Lugojana, a dat struguri de culoare albastrie, ca cerul cand este gata de ploaie, exprimand plansul mamei sale; cea de-a doua vita a rodit struguri de culoare galben-aurie(Lampora), ca spicele de grau din care se face painea de toate zilele; iar cea de-a treia vita(Bacator) a dat roade de culoare rosu-sangerie, cum arata rasaritul soarelui.

Miscat de cele intamplate, stapanul ar fi expulzat din cetate pe cele trei mame, carora le-a dat voie sa-si aleaga trei soti dupa inima fiecareia, dandu-le porunca sa se stabileasca la iesirea Muresului dintre munti, unde cele trei familii au intemeiat orasul Arad de astazi. Asa s-ar explica de ce Aradul a fost legat in decursul timpului de podgoria infiintata prin extinderea in cultura a celor trei soiuri care s-au transmis peste veacuri. Acestea au fost primele soiuri care s-au inmultit si raspandit in podgoria Aradului(azi Minis-Maderat) din care s-au produs si s-au baut vinuri rosii, albe si roz.”

Soiurile vechi si-au schimbat in timp numele Lugojana devenind CADARCA, Lampora devenind MUSTOASA DE MADERAT, iar soiul Bacator de struguri rosii aproape a disparut din cultura.