ELITE WINE, societate cu capital privat mixt romano – austriac infiintata in anul 2005 este situată in partea de Nord a Podgoriei Miniș-Măderat in satul Masca, Comuna Siria.

Peisajul este deosebit de pitoresc, cu versanți lini și pante de marime mică, zone împădurite, marcate de doi semeți arbori de sequoia având o înalțime de peste 35 metri, aduși aici înca din anul 1845.

Nu în ultimul rând stravechea cetate a Șiriei strajuieste intreaga zona iar dintre ruinele ei atunci cand e senin se poate vedea panorama Campiei de Vest dintre raurile Mures la Sud si Crisul Alb la Nord.

Terenul are un caracter unic si superior format din punct de vedere geologic pe roci eruptive, metamorfice , permitand foarte bine cultivarea de soiuri nobile de o calitate deosebita, culoarea intensa si catifelata a vinurilor ramanand puternic indatorata atat acestuia cat si climatului temperat contintental, cu slabe influente submediteraniene.

Vinurile rosii de cea mai inalta calitate sunt reprezentate de Cabernet Sauvignon , Merlot, Pinot Noir si Burgund Mare si mai nou de Feteasca Neagra care a gasit in podgoria Minis-Maderat un areal propice .

Cadarca, vinul rosu specific zonei se situeaza pe un loc cu totul onorant, caracterizandu-se printr-o coloratie intensa si vie, aciditate buna – dupa fermentatia malolactica dobandind o placuta vioiciune gustativa, evoluand totodata bine si prin invechire cu un continut ridicat in extract si glicerol care il face sa fie corpolent, plin, dar in acelasi timp, catifelat.

Orice degustare la Domeniile Elite incepe cu o Mustoasa de Maderat vin ce provine din soiul cu acelasi nume ce isi are originea chiar aici in podgorie, un vin racoros cu arome subtile de carcei de vita si mere verzi in parga. Arealul este foarte favorabil pentru multe souri de struguri albi ca Feteasca Alba, Muscat Ottonel, Riesling Italian si mai ales pentru soiul frantuzesc Sauvignon Blanc care la Masca da vinuri masculine, minerale, ” de cursa lunga”.

Stabilirea momentului optim de recoltare se face in functie de soi si de gradul de maturare a boabelor, astfel incat cantitatea de zaharuri acumulata de acestea sa permita obtinerea de vinuri seci, demiseci sau demidulci cu o puternica amprenta de terroir.

Oricine ar avea posibilitatea sa cunoască bine nu numai compoziția chimică a vinurilor, dar și să sesizeze, să prețuiască și să memoreze caracterele și subtilitațile senzoriale, ale calității, care decurg din acestea,va fi izbit neindoielnic de faptul că  exista un număr nu foarte mare de locații ce pot produce, precum Elite Wine, vinuri de o calitate remarcabilă.

Despre Podgoria Miniș-Măderat se spune că este una din perlele viticulturii românești, oricând în stare să-și măsoare valoarea cu cele mai înalte etaloane, stând la baza unui vechi Drum al Vinului, a carei istorie, recunoastere și valoare se încearcă a fi astfel readusă la lumina timpurilor noastre .

Tot ce s-a construit la Crama Elite Wine „ s-a obținut prin geneză, nu prin adopțiune ”cu prețul a multa dragoste, trudă, lacrimi și pasiune .

Vinificatorul cramei Ing. Ervin Walter Szikler e un om ”dintr-o bucata” care nu stie sa faca lucrurile decat intr-un singur mod – foarte bine – fiind adesea criticat de cei care-i calca pragul pentru incapatanarea lui in ceea ce priveste standardele proprii. Din fericire deciziile sale luate in Vie si mai ales in Crama fac ca vinurile ce poarta numele Elite Wine sa fie unice si minunate.