Vinurile VILLA VINEA sunt rezultatul unui microclimat unic, seva unui pamant extraordinar, amplasat pe valea râului Tarnava Mica, una dintre cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei. Combinatia de soiuri plantate pe pantele cu expozitie predominant sudica, este unica. Vanturile vestice si nord-vestice favorizeaza reglarea ritmului vitei de vie, evaporand apa in exces provenita din roua diminetii, ceata sau precipitatii, ajutand, astfel, ca strugurii sa retina zaharuri, aciditate tipica si arome specifice acestui terroir.


Povestea a inceput in jurul anului 2001, cand Heiner Oberrauch a descoperit aici, in inima Transilvaniei, acest loc plin de promisiuni. Dorinta lui a fost de a crea vinuri unice, cu mult caracter, de neuitat pentru toti cei ce urmau sa le deguste. Solurile au fost cartate, studiate, iar profilul lor geologic a aratat sedimente formate, cu precadere, din argila, minerale si cantitati de apa ideale pentru ce avea el in minte.


In cursul urmatorilor ani, 32 de hectare au fost plantate cu soiuri nobile locale, Feteasca Alba, Feteasca Regala si Feteasca Neagra, alaturi de soiuri clasice, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir si Merlot. Mai tarziu, un soi alb, de origine germana, Kerner si unul rosu, de origine austriaca, Zweigelt, au fost adaugate la soiurile déjà plantate. Vinurile rezultate din aceste soiuri sunt doua dintre vinurile preferate ale lui Heiner, de acasa, din Tirolul italian.

 


Oenologul cramei este italianul Celestino Lucin, detinatorul titlului Winemaker of the Year 2009, acordat de publicatia italiana de vinuri Gamberto Rosso, asistat de catre seful de crama Mihaly Denes. Combinatia intre traditia vinului transilvanean si tehnologia moderna si inovatoare, in acest caz, conduce la un rezultat care poate fi regasit in titlurile si medaliile acordate vinurilor VILLA VINEA, inca din primul an de prodictie, 2011, vinuri deosebite prin complexitatea aromatica, echilibru, tanini catifelati si un post-gust lung.


Pastrarea autenticitatii locului a fost unul dintre criteriile de baza in constructia cramei. Turnul, caracteristic zonei Transilvaniei medievale, vegheaza asupra frumoaselor dealuri plantate cu diferite soiuri de struguri din intreaga Europa, a satelor cuibarite in vale si a raului serpuind la baza podgoriei. Este un loc cu o atmosfera deosebita, la fel de impresionant ca vinurile create aici. Si cu ajutorul oamenilor de pe valea Tarnavei Mici s-a creat un loc aparte din care rezulta “picaturi foarte speciale” – vinurile VILLA VINEA.

Alege din vinurile Villa Vinea ⤵️

Podgorie

Calitatea vinurilor de la Villa Vinea se datorează în primul rănd, solului și climei regiunii: dealuri mai repezi sau mai domoale, care se scurg molcom înspre Tarnava, cu  argile, nisipuri – în alternanță –  roci tipice bazinului Transilvaniei, acoperite cu un strat fertil de humus. Pe cele ce privesc înspre miazăzi se văd, din loc în loc, urmele viilor străvechi – cele mai vechi documente care atestă acest lucru  datează din secolul al XVIII-lea. Climatul în aceste locuri este temperat- continental moderat, cu veri potrivit de calde, ierni reci și umede, dar cu toamne lungi si frumoase ce înveșmîntează adesea în ceață văile tributare Târnavelor.

Viile se intind pe 32 ha. Plantarile au avut loc in 2006 si 2010. Cultiva soiuri autohtone si traditionale – Feteasca Regala, Feteasca Alba si Muscat Ottonel – soiuri internationale – Sauvignon Blanc, Gewurztraminer si Riesling de Rhin – cat si un soi absolut nou pentru DOC Tarnave si Romania – Kerner – soi ce provine din Germania si care a gasit conditii ideale in podgoria de pe Tarnave.


Tot ca si o premiera pentru Tarnave, circa 8 ha sunt plantate cu struguri rosii: Feteasca Neagra, Merlot, Pinot Noir si Zweigelt.
Culesul viilor este o adevarata sarbatoare la care participa oamenii din Capalna de Sus, Mica si Idrifaia. Strugurii se culeg dimineata devreme, in ladite de 10 Kg.

Crama este o construcție nouă cu o arhitectură ce amintește de vechile turnuri de prin satele Transilvaniei. Sub pamânt, se află tancurile de inox, în care fermentează, la temperatură controlată, mustul care se transformă în vin. Povestea vinului, in cramă, incepe de pe “acoperișul” ei, de unde strugurii cad într-un desciorchinător și mai jos, ajung într-o presă pneumatică. Din strugurii presați cu grijă, mustul ajunge în tancuri și iși începe metamorfoza, sub atenta observație a lui Miși. După o vreme, vinurile roșii ajung în baricuri sau budane, pentru maturare, înainte de a fi îmbuteliate. Locul ascunde un farmec al vremurilor de altădată.

Alege din vinurile Villa Vinea ⤵️