Pentru a ne bucura la maxim de un vin trebuie sa ne educam in asa fel incat sa-i acordam vinului un pic mai mult timp iar el in schimb ne va incanta simturile si poate vom descoperi vinul „perfect” pentru acel moment din viata noastra.

De aceea vinul la inceput trebuie pregatit, servit corespunzator, la temperatura potrivita intr-un pahar de vin suficient de mare ca sa-i putem admira culoarea, sa-i mirosim parfumul, buchetul, sa-l degustam pe indelete ca sa-i intelegem povestea.

Nu e complicat, cere putin timp si rabdare dar merita. Prin degustare ne bucuram de trei ori: cu ochii, cu nasul si cu papilele gustative.

„Degustarea, ca si dragostea, incepe cu bucuria ochilor si continua cu desfasurarea tuturor simturilor”

CSAVOSSY GYORGY

Pe parcursul degustarii ne urcam intr-o „masina a timpului” calatorind in locul de origine al strugurilor si-al vinului descoperind pe rand cum a fost vremea in anul respectiv de primavara pana toamna, vedem podgoria scaldata in razele soarelui, muntii, marea, valea unui rau, pivnita unde a fost maturat vinul si putem chiar auzi rasul fetelor la cules de struguri. Francezii spun ca vinul e singura „masina a timpului” care functioneaza cu adevarat. Eu spun ca si o placinta cu mere facuta de Mama poate avea acelasi efect sau chiar si sarmalutele moldovenesti in foi de vita.

”Setea fiziologica se potoleste cu apa,setea de placere se potoleste cu alte bauturi, printre care un loc important il ocupa vinul ” spunea Prof. V. D. Cotea

La aprecierea vinului prin degustare trebuie sa tinem cont de:

Temperatura de degustare a vinului

– Vinuri albe si roze seci 10-12 grade

– Vinuri rosii usoare 12-14 rgade

– Vinuri rosii corpolente 16-18 grade

– Vinuri spumante ( sampania, prosecco) 5-8 grade

– Vinuri albe dulci,demidulci 8-10 grade

Fata de temperaturile de mai sus pe timpul degustarii pana apreciem culoarea si mirosul temperatura creste cu cateva grade deci va fi perfecta ca sa putem percepe calitatile dar mai ales defectele vinului atunci cand ele exista.

Ordinea de degustare a vinurilor

– in ordinea crescanda a intensitatii excitatiei papilelor gustative de la cele nearomate(Riesling), semiaromate(Sauvignon Blanc) , aromate(Muscat Ottonel) la dulci si aromate(Tamaioasa Romaneasca dulce).

– de la cele usoare la cele consistente,

– de la albe si roze la rosii

– de la vinurile seci , demiseci la vinurile dulci sau licoroase

– cele cu continut ridicat de alcool si cele vechi solicita mai mult simturile obosind degustatorul ,de aceea ele trebuie sa fie precedate de vinuri seci, tinere, slab alcoolice, mai usoare.

Pahare pentru degustare

Pahare din sticla alba,transparenta,fara defecte, subtire si cu picior suficient de mari ca sa putem avea in ele o cantitate de vin relevanta avand in vedere ca la degustare paharul nu se umple mai mult de o treime in asa fel incat atunci cand rotim vinul in pahar el sa ramana in interior.( volum total 300 – 400ML). Ca forma cele mai potrivite sunt paharele in forma de lalea ,forma care concentreaza buchetul vinului si aroma.

Degustarea propriu-zisa

Degustarea vinului incepe cu pregatirea acestuia ,aducerea la temperatura optima ,cele rosii fiind duse din timp in incaperea unde are loc degustarea ,iar cele albe si spumante prin introducerea intr-o frapiera cu gheata sau scoase din frigider cu 5 minute inaintea degustarii.

Decantarea intr-un decantor a unor vinuri rosii cu an de recolta mai vechi de 5 ani si care necesita aceasta operatiune trebuie inceputa cu cel putin o ora inainte de eveniment.

Vinul este facut pentru a fi degustat si nu pentru a fi baut (ca si apa), nuanta fiind foarte importanta, deoarece degustandu-l poti obtine senzatii deosebite, descoperiri neasteptate, mai ales placere.

Oricine este dotat pentru degustarea vinului deoarece in fiecare zi ne degustam cafeaua, ceaiul, sucul, berea, friptura, desertul si nu e nici o diferenta , pentru ca toate sunt mai savuroase la temperatura potrivita si toate sunt mai aromate daca le consumam incet si lasam grijile deoparte.

Trebuie doar sa luam in gura o cantitate suficienta de vin pentru a ajunge pe toate papilele gustative, sa o tinem asa fara sa o inghitim (10-15 secunde)pentru a se incalzi usor si sa permitem vinului sa degaje aromele sub forma de vapori si abia apoi sa o inghitim. E foarte important sa fim atenti la gustul ce ramane in gura dupa aceea ( postgustul) care poate fi scurt sau lung, fructos sau amar, placut sau mai putin placut.

Vinul are acea „magie” a lui numita savoarea vinului sau vinozitate care nu poate fi definita prin cele patru gusturi – dulce, sarat, acru, amar – ci are mai mult legatura cu senzatia de placere si de faptul ca tot ai mai bea fara sa te saturi exact ca la Cafea sau la Coca-Cola. Recent aceasta senzatie e tot mai studiata si poarta numele de Umami.

PASTOREL TEODOREANU cel mai prolific scriitor roman in materie de vinuri spunea despre degustare:

Se suge o suvita de vin pe care, dupa ce o faci sa fluiere cateva secunde prin gura, se mesteca cu gura inchisa, facandu-se aprecieri asupra intensitatii gustului, precum si asupra aromelor si componentelor. Mai intai se apreciaza culoarea si limpezimea vinului, indreptand paharul spre sursa de lumina.”

”Degustarea vinului se face cu mici inghitituri, plimbandu-l prin gura, mentinandu-l un pic pe limba. I se distinge astfel savoarea, finetea, puterea, unguenta si alte caracteristici ale personalitatii si arhitecturii sale” ANATOL FRANCE

”Pentru sete ne-a dat Cel de Sus apa de izvor. Pentru cinstirea si desfatarea gustului avem vinul”, spunea atat de frumos MIHAIL SADOVEANU