Preocupările pentru o alimentaţie sănătoasă si-au castigat un loc din ce în ce mai important în societate. Vinul face parte integranta din alimentatie iar efectele sale benefice pentru sănătate nu mai sunt de dovedit. El diminuează riscul bolilor cardiovasculare, participă la lupta contra radicalilor liberi, ameliorează metabolismul şi limitează astfel îmbătrânirea şi apariţia bolilor degenerative.

Pasteur l-a definit „cea mai sănătoasă dintre băuturi”.

Când este consumat în doze rezonabile, aproximativ 350 ml pe zi pentru bărbaţi şi 200-250 ml pentru femei, vinul joacă perfect rolul său de a participa la menţinerea unei bune sănătăţi.

Vinul face parte din viaţa oamenilor de mai multe mii de ani. Efectele benefice pentru sănătate privind consumul de vin sunt descrise inca din  antichitate.

În mod treptat, consumatorii au înlocuit vinul de la masa zilnică cu apa sau diferite sortimente de băuturi propuse în diverse circuite alimentare de distributie care nu au nici o virtute terapeutică.

Este necesară reabilitarea vinului ca băutură zilnică dar acest vin trebuie să fie cel mai natural posibil şi să nu conţină produse toxice pentru sănătate.

În strugurii de masă şi must peste 97% din totalul glucidelor îl constiutie zaharurile simple (glucoza şi fructoza) care intră direct în sânge, în scurt timp după consum.  Această calitate a zaharurilor simple, de a intra imediat în circuitul alimentar, le conferă strugurilor însuşirea reconfortantă alături de cea energetică şi calorigenă. În timpul antrenamentelor atleticii greci se hrăneau numai cu struguri.

Cât despre vin Hipocrat spunea:

Vinul este leacul care prieşte deopotrivă în chip minunat atât celor sănătoşi cât şi celor bolnavi, cu condiţia de a fi băut cu măsură, după constituţia şi puterea fiecăruia”

În istoria sa milenară, vinul a fost recunoscut de către iluştrii savanţi pentru proprietăţile sale terapeutice. Numai după introducerea produselor farmaceutice şi a mişcărilor prohibiţioniste rolul vinului a fost minimalizat în prevenirea bolilor, timp de mai multe decenii.

           Pe langa reducerea riscului de boli cardiovasculare alte efectele foarte importante ale unui consum moderat de vin sunt :

  • Acţiunea antiseptică, bactericidă şi antivirală a vinului
  • Activitatea antioxidantă datorată compuşilor fenolici din vin
  • Vinul roşu are proprietăţi benefice şi împotriva cancerului

Studiile recente au scos în evidenţă faptul că resveratrolul are capacitatea de minimalizare a mutaţiilor ADN care produc cancerul. Resveratrolul are şi proprietatea de a inhiba răspândirea celulelor bolnave în alte zone ale organismului.

         Consumati vin cu masura si veti fi mai sanatosi dar si „ mai frumosi si mai destepti” vorba domnului Mircea Dinescu.

 

  Dr.Ing. Daniela Georgiana Faur